Eikenprocessierups Stripheldenbuurt

De eikenprocessierups is gesignaleerd in de Stripheldenbuurt. Weet u wat de eikenprocessierups is? Hieronder meer informatie over de rups en hoe te handelen als u deze aantreft.

De eikenprocessierups

eikenprocessierups 1
Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larf van de nachtvlinder. Zij legt de eitjes in de toppen van vooral eikenbomen waar zij ook in overwintert. In april tot begin mei komen deze rupsen uit hun eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van de eikenbomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan deze rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit vooral in de brandharen van de rups. Een volwassen rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote mensen oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen ongeveer een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Ook kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts. De overlast van deze brandharen van de rups start meestal in begin mei en loopt door t/m eind augustus.

Bestrijden gemeente Almere

De gemeente Almere bestrijd de eikenprocessierups met een biologisch bestrijdingsmiddel. Een belangrijk wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups is het bestrijdingsmiddel nematode Steinernema feltiae. Dit microscopisch kleine wormpje, ook aaltje genoemd, is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Naamloos.png

Wat is eraan te doen? 

Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich niet verder over uw lichaam verspreid:

  • Strip de huid direct na blootstelling met plakband zo haalt u de brandharen weg. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. NIET WRIJVEN IN DE OGEN!
  • De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die in aanraking is geweest met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC).
Huisarts

Grotendeels verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van bijvoorbeeld menthol, verlichting geven. Zijn u klachten ernstiger, dan is het verstandig direct naar uw huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?
  • Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.
  • Maak uw kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups.
  • Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook de oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien.
Waar gesignaleerd in Stripheldenbuurt

De eikenprocessierups is gesignaleerd door het team op de Jan Kruisweg. Heeft u ergens anders in de Stripheldenbuurt ook de rups gesignaleerd zet dit dan als reactie op ons bericht op Facebook of Twitter.

Melden vermoeden eikenprocessierups

Mocht u een vermoeden hebben dat u de eikenprocessierups heeft gespot in één of meerdere bomen. Meld dit dan aan de gemeente Almere als deze nog niet voorzien is van een lint met Pas op !! Eikenprocessierups !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: