Inbraak voorkomen

Veel mensen gaan op vakantie en ruimen hun huis pico bello op. Ook laten ze drie weken post gewoon op de deurmat vallen. Voor een inbreker is het zo een koud kunstje om in te schatten dat de bewoners niet thuis zijn en ook niet spoedig thuiskomen.

Laat een bewoonde indruk achter

30 tellen heeft een inbreker gemiddeld nodig om binnen te komen.

Hoe laat je een bewoonde indruk achter?

Er zijn verschillende manieren om de indruk te wekken dat je thuis bent. Dit helpt tegen inbraak, omdat dieven liever niet het risico willen nemen dat de bewoners thuis zijn op het moment van inbreken.

Vier belangrijkste tips voor een bewoonde indruk

 1. Laat iemand op je huis passen (en de post weghalen)
  Het is altijd fijn om te weten dat er iemand waakt over je woning. Ook de binnenplantjes willen nog wel eens dorstig worden op een lange trip en een lading post op de mat is geen goed signaal naar inbrekers. Wat ook fijn is dat niet alleen deze aangewezen persoon waakt over je woning, maar dat ook je buurt alert is op verdachte figuren en dit snel meldt via de Veiligebuurt app. Laat je iemand van buiten je buurt oppassen op je huis, laat hem dan ook de Veiligebuurt app downloaden en jouw buurtgroep toevoegen.
 2. Laat je huis niet te opgeruimd achter (en laat de gordijnen half open)
  Een opgeruimd huis als je terugkomt van vakantie is fijn, maar een leeg geruimd huis niet. Opruimen is natuurlijk hartstikke goed, maar laat wel een aantal dingen op het aanrecht staan alsof er nog iemand thuis is. Doe de gordijnen ook niet helemaal open of dicht. Helemaal open zorgt ervoor dat de inbreker makkelijker kan bepalen of iemand thuis is. Helemaal dicht (ook overdag) hint ook op afwezigheid en geeft de inbreker na inbraak ook veel privacy.
 3. Zorg voor goede verlichting rond het huis (en laat het aanspringen bij beweging en schemering)
  Zo staan inbrekers in ieder geval in de “spotlight” als ze het proberen bij je huis. Sowieso een goede preventiemaatregel, ook als je wel thuis bent.
 4. Zorg voor automatische verlichting in huis (stel het wel logisch in)
  Laat je lampen aan en uit springen op gezette tijden, zodat het lijkt alsof de bewoner de lampen aandoet. Hiervoor kun je schakelklokken, of nog beter, slimme lampsystemen gebruiken.

En ten slotte; schreeuw niet van de daken dat je op vakantie bent (social media).

Bron: Veiligebuurt.nl