Wanneer mag je de politie bellen?

Het wordt al sneller donker, en de herfstvakantie begint volgende week. Juist dan moeten we extra alert zijn met ze alle!
Zie je iets verdachts en vertrouw je het niet? Altijd eerst de politie bellen!!(1-1-2)

Je herkend vast wel zo’n soort situatie …
Je hoort of ziet wat vreemds in de buurt, maar je twijfelt of je de politie wel moet bellen. Wie weet is het helemaal niks. Je wilt de politie niet tot last zijn als blijkt dat er niks aan de hand blijkt te zijn, zou je denken.

Maar dat is dus NIET zo!

Wij hebben daar over gesproken met de wijkagent. Men weet namelijk nog steeds niet wanneer je nou de politie moet bellen.
Je wilt ze echter niet tot last zijn. Nou, daar heeft de politie een heel duidelijk antwoord op. Je mag altijd bellen als jij het zelf niet vertrouwd!

Bel altijd 112 als de situatie erg is, met bijvoorbeeld inbraken, vernielingen, iemand kijkt in auto’s of over schuttingen of nog erger.
Bel 0900-8844 als het niet zo’n haast heeft, maar je wilt wel graag een melding maken.

Wanneer mag je nou de politie bellen?

Zodra jij het idee hebt dat er iets gaande is wat niet door de beugel kan, of dat je denkt dat kan wel eens (flinke) narigheid geven. ALTIJD de politie bellen.
Vertrouw op je gevoel! Beter een melding te vaak doen dan een te weinig.
De politie(meldkamer) maakt zelf op dat moment een beslissing of ze jouw melding (direct) gaan oppakken. Het kan natuurlijk zo zijn dat ze het erg druk hebben met een melding die meer prioriteit heeft.

Voor meer voorbeelden kijk op deze pagina.

Voorbeeld

Het is namelijk zo dat als iemand bijvoorbeeld in de wijk rond hangt op een manier wat jij

niet vertrouwd en de politie komt even kijken, dan wordt die persoon gecontroleerd, genoteerd en ondervraagd.
Als blijkt dat later wel iets gebeurt is met hetzelfde signalement, dan is zo’n persoon veel sneller en makkelijker te vinden.
Het kan zelfs zo zijn dat er net een overval is geweest met een signalement van een persoon, en jij maakt een melding omdat hij/zij zich apart gedraagt in de buurt. Wie weet is dat diegene die de politie zoekt!

De politie zegt zelf ook, ze kunnen niet alles zien en overal tegelijkertijd zijn. Wij als buurtbewoners zijn hierin heel erg belangrijk. Zeker met betrekking tot meldingen maken bij de politie van verdachte situaties enz..

Tenslotte willen we toch allemaal dat het een veilige buurt is en blijft!?